Diameter meten

Diameter meten met 3D meetmachine

Ontvang meetrapporten van jouw producten

3Dmeten.nl is je graag van dienst voor het meten diameters – zowel inwendige als uitwendige diameters. De 3D meetmachine meet zowel de diameter als de vormafwijking gemeten: de rondheid en/of de cilindriciteit. De vormafwijking en de diameter zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden.

Benieuwd naar de kosten van het meten van een diameter van jouw producten? Stuur je offerte-aanvraag naar info@3Dmeten.nl en ontvang dan uiterlijk de volgende werkdag een offerte met prijs en levertijd.

Hoe moet je een diameter meten?

De diameter van een as of een gat kun je op verschillende manieren meten. Handmeetgereedschap ligt misschien het meest voor de hand: een schuifmaat, schroefmaat, tweepunts-binnenklok of driepunts-binnenmicrometer. Helaas meet je met dit handmeetgereedschap de vormfout niet.

De 3D meetmachine kan dit wel en berekent vervolgens:

Maximum ingeschreven diameter

Bij diameters wil je weten of ze passen: past de as in het gat? En liggen beide diameters in het ISO-tolerantieveld, zoals H7, P6 of f9? Bij gaten meet je daarom de maximum ingeschreven diameter: de diameter van de grootste (perfect ronde) as die zonder speling in het gat zou passen.

De maximum ingeschreven diameter wordt namelijk bepaald door de hoogste punten in het gat. 3Dmeten.nl meet daarom honderden of duizenden punten per diameter. Dit gaat snel én nauwkeurig met de actieve scankop van Zeiss. De gekoppelde software berekent uit deze punten de hoogste punten en de minimum omschreven diameter.

Druk op de knop hier onder en bekijk een voorbeeld meetrapport.

De maximum ingeschreven cirkel is de diameter van het gat.
De maximum ingeschreven cirkel is de diameter van het gat.

Minimum omschreven diameter

Bij assen wil je weten wat de minimum omschreven cirkel is. Dit is de diameter van het kleinste perfect ronde gat dat zonder speling over de as zou passen.

Deze diameter wordt namelijk bepaald door de hoogste punten op een as. 3Dmeten.nl meet daarom honderden of duizenden punten per diameter. Dit gaat snel én nauwkeurig met de actieve scankop van Zeiss. De gekoppelde software berekent uit deze punten de hoogste punten en de minimum omschreven diameter.

Druk op de knop hier onder en bekijk een voorbeeld meetrapport.

De minimum omschreven cirkel is de diameter van de as.
De minimum omschreven cirkel is de diameter van de as.

Offerte-aanvraag diameter meten

Benieuwd naar de kosten van het meten van een diameter van jouw producten? Inwendige diameters of uitwendige diameters? Stuur je aanvraag naar info@3Dmeten.nl en ontvang uiterlijk de volgende werkdag een offerte met prijs en levertijd.