Training vorm- en plaatstoleranties

Actieve training voor professionals

Vorm- en plaatstoleranties laten meten?

Tekeningen met fouten: je komt ze vaak tegen. Producten maken volgens een tekening die niet juist is… tsja: dát wordt natuurlijk heel lastig! En wie is verantwoordelijk voor afkeurproducten als de tekening niet klopt? De producent of de tekenaar? Precies: de tekenaar. Die situatie voorkomen? Volg dan deze training vorm- en plaatstoleranties

De training kan op op jouw locatie gegeven worden.

Training vorm- en plaatstoleranties in de praktijk: Nobby Assmann voor 3 enthousiaste deelnemers.
Training vorm- en plaatstoleranties in de praktijk: Nobby Assmann voor 3 enthousiaste deelnemers.

Fouten op tekening: leer hoe het wél moet

De training vorm- en plaatstoleranties is bedoeld voor iedereen die met werktuigbouwkundige tekeningen te maken heeft. Zoals:

  • Tekenaars, engineers, constructeurs.
  • Meettechnici, kwaliteitsmedewerkers.
  • Chef werkplaats, teamleiders productie.

 

Vorm- en plaatstoleranties op tekening: heel nuttig – daar is iedereen het over eens. Maar wat staat er nou precies?! Een referentie op de hartlijn? Moet er nou wél of geen rondteken bij die plaatszuiverheid.
Nobby Assmann vertelt:

“Veel vakmensen hebben dagelijks met vorm- en plaatstoleranties te maken. Toch wordt de tekening vaak verschillend begrepen door verschillende technici. Daarnaast zie ik nogal eens wat fouten op tekeningen. Met een foute tekening kun je nooit goede producten maken.”

Training vorm- en plaatstoleranties: meer dan een cursus

Tijdens elke technische opleiding komen vlakheid, rondheid en plaatszuiverheid wel aan bod. Maar hoe zat het ook alweer met het maximum-materiaal-principe? Niet erg als je dat niet meer weet, totdat je een product moet maken of meten met zo’n eis op tekening.

In deze korte training komen aan bod:

 

Ook interesse in een training op jouw locatie met voorbeelden uit jouw eigen praktijk? Informeer via info@3dmeten.nl.

Conflict tussen klant en leverancier?

Klanten en leveranciers denken niet altijd hetzelfde over vorm- & plaatstoleranties op tekening. Bij een probleem of conflict blijkt bijvoorbeeld:

  • Vorm- en plaatstoleranties staan onjuist op tekening.
  •  Twee partijen interpreteren vorm-/plaatstoleranties verschillend .
  • Twee partijen meten een maat op een verschillende manier .
 

Als klant en leverancier verschillende over een tekening denken is het ten eerste  tijd voor een training vorm- en plaatstoleranties.

Ten tweede is het raadzaam om een meetprotocol op te stellen. Nobby Assmann legt in een meetprotocol eenduidig vast hoe producten precies gemeten moeten worden. Onafhankelijk van het soort meetmachine en neutraal qua merk en software.